Därför ska du skaffa en snabb elbil

post thumb
Elbilar
kirjoittanut Thomas/ 27 Jul 2023

Därför ska du skaffa en snabb elbil

De flesta vet att en snabb elbil är bra för miljön. Men det finns faktiskt betydligt fler fördelar än så. Oavsett om du själv eller om ni är fler i familjen kan ni hitta en passande elbil. En elbil är tystgående, snabb att accelerera och mer kostnadseffektiv. Dessutom kräver den inte lika mycket underhåll som en bil som körs på fossila bränslen.

Elbilar har en effektiv motor

En stor fördel med elbilar är att de har en betydligt effektivare motor än vad bensinbilar har. Det beror på att man faktiskt använder all energi till att driva bilen framåt. Det är en stor skillnad mot bensin- och dieselbilar där mycket av energin bara blir till värme.

Ytterligare en fördel med en elbil är att den också håller samma vridmoment från att du startar bilen till att du varvar upp. Det innebär att den kan accelerera mycket snabbare än andra bilar. Man kan säga att alla hästkrafter utnyttjas direkt från start, vilket är något positivt.

Med en snabb elbil kör du tystare

Du behöver inte väsnas för att köra fort. En snabb elbil med elmotor är betydligt tystare än många förbränningsmotorer. Kanske har du gått på gatan och plötsligt upptäckt en elbil bakom dig? De kan komma väldigt nära innan du ens märker något, just för att de är så tysta. Du kan göra lugnt utan att störa dig på motorbuller eller annat ljud. Dessutom är det mycket trivsammare för miljön runt omkring.

Elbilar blir i längden billigare att köra

Även om en elbil kostar lite mer i inköp än andra bilar så kommer det att löna sig i längden. Det gäller särskilt när du räknar på kostnaderna för drivmedel och körkostnaden per mil. Har du dessutom en laddstation hemma lönar det sig ännu mer. Då kommer du få mer pengar över i vardagen som du kan lägga på annat. Du kan till exempel lämna in ett extra andelsspel varje helg och hoppas att turen är med dig.

En snabb elbil släpper inte ut några avgaser

Om du vill ha en miljövänlig bil finns det knappast något bättre alternativ än en snabb elbil. Dessa bilar släpper inte ut några avgaser. Det gäller även om du räknar på bilens livscykel från tillverkning till att den skrotas. I Sverige har vi kommit väldigt långt i elbilsproduktionen och du kan räkna med att du gör ett bra köp.

Kräver inte lika mycket underhåll

Ytterligare en fördel med elbilar är att de inte kräver lika mycket underhåll som bensinbilar. Det beror på att elbilen har cirka 30 % färre bildelar som rör sig. Därför kan du i regel räkna med lägre servicekostnader. Du behöver inte heller tänka på att byta olja, som när du kör en bil med förbränningsmotor.

Det finns så klart även några nackdelar med elbilar som att de i regel är dyrare. Beroende på vad du bor kan laddnätet också vara något begränsat. Det är något som man arbetar på att bygga ut hela tiden. Sammanfattningsvis kan man säga att fördelarna överväger nackdelarna när det kommer till en snabb elbil.